Se še spomnite novoletnih zaobljub?

Se še spomnite novoletnih zaobljub?

Jaz si jih prej nikoli nisem dajala… Preprosto zato, ker v tem nisem videla nekega smisla. Vedno sem verjela, da vsak dan lahko nekaj spremenimo, da je vsak dan dovolj dober za “zaobljubo” in vsak dan lahko naredimo restart. Čeprav nekatere stvari zahtevajo malo več časa, da dozorijo. So spremembe in koraki za katere je potrebno, da najprej naberemo določene izkušnje in spoznamo kdo v resnici smo ter zakaj delujemo tako kot delujemo. Potrebna je tudi določena mera zrelosti in tega nam ne more dati nihče drug. To je gora, ki jo moramo preplezati sami.

Po nekem čudnem “slučaju” se mi je ravno v začetku januarja zgodilo to, da so stvari, ki so se že nekaj let nabirale in stopnjevale v meni, dosegle svoj vrhunec. Začela sem se zavedati, da sem končno dozorela za spremembo in počutila sem se relativno pripravljeno, da spremenim svoj lajf na boljše. Odločila sem se, da napišem seznam tistih stvari, ki jih resnično želim spremeniti in se pri sebi zavezala, da se bom trudila in vztrajala, da vso zapisano tudi realiziram.

Tako so nastale moje prve novoletne zaobljube. Seznam ni dolg in pravzaprav ni nič posebnega. To so res čisto osebne stvari, ki sem jih objavila zgolj zaradi 2. točke. :) Tudi ta zapis nastaja z namenom, da naredim pregled nad tem koliko sem si bila zvesta in, da sama sebe (in mogoče še koga) motiviram, da nadaljujem ter vztrajam pri svojih ciljih.

Pa poglejmo kje sem čez dobre štiri mesece:


1. “365x več ustvarjati”

…hmmm…

V primerjavi z lanskim letom res veliko več slikam in imam občutek, da sem uspešno prebila svoj kreativni blok. Tudi bolj pogumna se sama sebi zdim. Slikanje mi je spet čisti užitek: magično, neopisljivo lepo doživetje.

Imam tudi 1000 novih idej, le da časa mi primanjkuje. Veliko je še možnosti za izboljšave…

Stopnja napredka: 30%

11055877_1447967228828032_140832125_n

10946638_1048380468523116_938142377_n


2. “Biti 100% avtentična in odpičena jaz.”

Moram reči, da to mi kar uspeva in zaradi tega sem večinoma tudi dobre volje (ne vedno!). To, da si spet dovolim biti drugačna in da tudi ostalim dovolim, da si o meni mislijo svoje, mi daje neverjeten občutek svobode. Nekaj strahu je še sicer vedno v meni, ker ne upam vedno povedati svojega mnenja na glas. Ampak mislim, da včasih je boljše, da svoje poglede obdržimo zase, da druge ne šokiramo preveč. :)

Stopnja napredka: 80%

10914673_1419536495010725_301364041_n


3. “Najti prijatelje. Stare in nove…”

Rezultati so boljši, kot sem pričakovala. Res sem spoznala zanimive ljudi letos in ojačala nekatere stare prijateljske vezi. Sicer še vedno spadam v kategorijo samotarjev (taka sem pač in si tega več ne očitam), se pa res trudim, da se vsaj 1x na teden povežem z  nekom.

Happiness is only real when shared (iz filma Into the Wild)

Ni nič narobe s tem, če si rad sam, vendar srečo je pač treba deliti. :)

Stopnja napredka: 50%


4. “Premagati depresijo in obogateti.”

Ne morem verjeti, da sem to dala na seznam. Ampak je kar je… :)

a) Depresija.

Ne vem zakaj smo eni bolj čustveni od drugih, ne vem zakaj vse tako globoko občutimo. Nekateri pravijo, da je to dar. Res je. Ko se enkrat naučiš obvladovati vse te držaljaje in usmerjati ta neverjeten pretok misli in čustev, res začneš doživljati občutljivost kot nekaj dragocenega. Pred tem pa bolj kot breme. Ampak mislim, da sem že en čas na pravi poti. Zdaj že vem kako najti točko miru znotraj kaosa. Čeprav izzivi postajajo vedno večji in prihajajo vedno bolj zahtevne naloge. Prav je tako.

Pogosto, ko se ozrem nazaj ugotovim, da so ravno najtežji izzivi prinesli največje blagoslove. Zato mislim, da je včasih zelo koristno, če se kdaj zlomimo. Kajti vsak naš padec je odlična priložnost, da v sebi prepoznamo še neodkrite moči in najdemo nove, boljše poti.  Vstane namreč lahko samo tisti, ki je padel. Vsakič močnejši in modrejši.

Upam si trditi, da sem ta boj prekinila. Vsak dan se trudim sprejemati življenje takšno kakršno pač je in prilagajam jadra po svojih najboljših močeh. Tako zmagujem nad sabo, brez da bi se premagala.

Napredek: 100%

10665951_101813403484207_627062164_n

b) Finance.

Na tem področju nekega vidnega napredka še ni bilo. Pred nekaj tedni sem se celo znašla v zelo neprijetni situaciji, ko sem imela 2x več tekočih stroškov, kot denarja na računu. To je bil zame velik udarec in sem se zelo slabo počutila zaradi njega. Vendar na koncu se je tudi ta izkušnja izkazala za pozitivno, kajti biti brez denarja je bila zame lekcija, ki sem jo nujno potrebovala. Zakaj? Zato, ker mi je odprla oči in me prisililo, da:

  • Se soočim s svojimi strahovi.
  • Spremenim svoj pristop do dela in denarja.
  • Svoj čas in delo začnem bolj ceniti.
  • Si upam postaviti pravično ceno za svoje izdelke in storitve.
  • Upam si izbrati projekte, ki jih lahko opravljam z navdušenjem.
  • In upam reči tudi “ne”.

To je zaenkrat vse. Leta pa še zdavnaj ni konec. Bomo videli kam bo me pripeljala ta nova miselnost…


5. Imeti lepo, čisto in urejeno stanovanje. 

Jaz se trudim, ampak še vedno pridejo dnevi in tedni, ko nastopijo izredne razmere. Takrat pač ne sprejemam obiskov. :)

Napredek: 5%


6. Premagati strah pred vožnjo.

Mogoče naslednje leto…


7. Shujšati kar 20kg!

Sliši se veliko, kajne? A meni bo uspelo. Trenutno sem že za 12kg lažja kot takrat, ko sem pisala svoj seznam in še vedno se “krčim”. Hahaha.

Kako mi je to uspelo? Enostavno: manj jem in več se gibam. Ne sledim nobeni super-dieti, poskušam prisluhniti telesu. Zaenkrat to deluje.

Napredek je 60%.

O tej izkušnji bom mogoče napisala še kak prispevek, vedar zdaj žal moram tukaj zaključiti, ker bo dneva počasi konec. V bistvu glavni razlog zakaj so moje objave tako redke je ta, da mi res veliko časa vzame to pisanje in pogosto ne zaključim, ker zmanjka časa. Trenutno še 14 zapisov čaka na objavo.

11111398_949586785075515_1394520657_n

To je to. Upam, da tudi vi tako uspešno izpolnjujete svoje novoletne zaobljube, kot jih jaz. :) Saj vedno je nekaj kar bi se še dalo izboljšati in včasih se nam zdi, da se stvari premikajo prepočasi, a ravno danes sem naletela na kitajski pregovor, ki pravi:

Ne bojte se počasne rasti, bojte se ostati na mestu.

Hvala, ker ste porebrali,

Timea

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja